ahnisanci @ gmail.com

ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 109. YILI

 VE GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

 

Türk Milletinin azim ve kararlılığının, inancının ve fedakârlığının en güzel örneğinin yaşandığı Çanakkale Zaferinin 109. yılını büyük bir onur ve heyecanla kutluyoruz.

 

 Çanakkale’de kazanılan zafer sadece milli tarihimizin değil, insanlık tarihinde daha çetin olanı yaşanmamış bir zorlu savaşın görkemli zaferi ve kahramanlık destanıdır.

 

Çanakkale Zaferi büyük bir savunma savaşı sonunda İtilaf (Anlaşma, Uzlaşma) Devletleri güçlerine karşı kazanılan bir mucizedir. Bu mucizenin yaratıcısı Türk Kurtuluş Savaşını yöneten ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve O’nun komutasında görev yapan rütbeli, rütbesiz kahraman Türk Ordusu’nun neferleridir.

 

İtilaf Devletleri Güçleri başta Birleşik Krallık (İngiltere), Fransa, Birleşik Krallığın kolonilerinden (sömürgelerinden) getirilen Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda (Anzak) birliklerinden oluşan büyük bir deniz ve kara gücüdür ve eğer Çanakkale Savaşları kazanılmasaydı İtilaf Devletleri Çanakkale Boğazı’nı aşarak İstanbul’a girecek ve Osmanlı İmparatorluğu tamamen çöküme uğratılacaktı.

 

İtilaf Devletlerinin Çanakkale Cephesinde ileri hareketlerinin hızlanması üzerine Balkan Harbi’nden sonra 27 Ekim 1913’ten beri Sofya’da Ataşemiliter (Uzman Askeri Elçi) olarak görev yapan Yarbay Mustafa Kemal (Bu görevlere Bükreş, Belgrad, Çetine/ Karadağ Askeri Ataşelikleri de eklenmiştir.)  Çanakkale Savaşlarının hızlanması üzerine cephe görevi isteyecek, isteğinin reddedilmesi üzerine cephe görevi isteğinde ısrar edecek, 18 Ocak 1915 tarihinde 3. Kolorduya bağlı 19. Tümen Komutanı (Edirne) olarak görev üstlenecektir.

 

25 Şubat 1915 gününde Gelibolu Yarımadası’nda başlayacak görevi sırasında Çanakkale Kara Savaşları (25 Nisan 1915- 9 OCAK 1916) ve Deniz Savaşları’nda (19 Şubat 1915-18 Mart 1915) aktif bir komutan olarak yer alacak, büyük bir başarı ile yöneterek kazandığı Arıburnu, Conk Bayırı, Anafartalar Savaşlarından sonra Anafartalar Kahramanı olarak ünlenecek, bu başarı ve ün, Kurtuluş Savaşı’nı yönetecek lideri, Gazi Mustafa Kemal’i (Atatürk’ü) yaratacaktır.

 

Çanakkale Deniz Savaşları sırasında İtilaf Birliklerinin 3 savaş gemisi mayınlarla batırılacak, 3 savaş gemisi de ağır yara alarak savaş dışı kalacak ve Birleşik Filonun yenilgisiyle diğer savaş gemileri geri çekilecek, 18 Mart 1915 tarihinde Türk Ordusunun üstün başarısıyla zafer (Çanakkale Boğaz Savaşı) kazanılacaktır. Bu yenilgi üzerine İtilaf Güçleri büyük birlikler yığarak 8,5 ay sürecek kara savaşlarıyla Gelibolu’yu adeta bir yangın yerine çevirecektir.

 

Çanakkale Savaşı ardından (14 Ocak 1916’ya kadar) Gazi Mustafa Kemal (1 Haziran 1915 Albay) bir süre Edirne’de görev üstlenecek ve 16. Kolordu Komutanı olarak Kafkas Seferine katılmak üzere Diyarbakır’a gönderilecek, burada Diyarbakır, Muş, Bitlis cephelerinde gösterdiği başarılar sonucu (1 Nisan 1916) Tuğgeneral olacaktır.

 

30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması gününde Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı’na ataması yapılan Mustafa Kemal Paşa, dağıtılmak istenen o bölgedeki Ordu Birliklerini, Toros Tünellerinin Türk Ordusu’nda kalmasının ilerisi için çok gerekli olduğunu da düşünerek, Toros Dağlarının kuzeyine çekilmesini sağlayarak elde tutmayı ve terhis edilmesini önleyerek Kurtuluş Savaşı’nın Güney Cephesinin çekirdek kadrosunu elde tutma amacını gerçekleştirmiştir.

 

Anafartalar Kahramanı GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK Büyük Kurtuluş Savaşı’nı sonlandıracak olan Mudanya Silah Bırakışımı Sözleşmesi’ (11 Ekim 1922) ve Türkiye Devleti’nin Bağımsızlık Sözleşmesi Lozan Antlaşması (24 Temmuz 1923) sonrası artık YURDU KURTARAN KAHRAMAN, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURUCUSUDUR.

 

Yüce Gâzi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ve Kurtuluş Savaşı’nın Kahramanı Bütün Komutanlarımızı, Savaş Cephelerinde Genç İhtiyar Kadın Erkek Şehit Verdiğimiz Binlerce Yiğit Canlarımızı Minnet ve Şükranla anıyoruz. Ruhları Huzur İçinde, Ulusumuzun Çanakkale Zaferinin 109. Yılı Kutlu Olsun!..

 18 Mart 2024

 

Ahmet Nişancı

Artvin Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı