Arıcılar Birliği Başkanı Durmuş, gazetecilere yaptığı açıklamada iklim krizi nedeniyle arıların bu yıl kovanları dolduramadığını kaydetti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Durmuş, 2023 yıl başlarında aşırı yağan yağmur ve ardından gelen aşırı sıcaklıkların bal üretimini etkilediğini ve rekolte kaybına neden olduğunu ifade etti.

Durmuş, Artvin il geneli 700 rakımın altındaki yerlerde rekolte kaybının yüksek olduğunu, geçen yıla göre bu yıl yüzde 10-15 arasında kestane balı sağımının olacağını söyledi. Bahar aylarındaki yağışlar sırasında arıların yeterince çalışmadığını belirten Durmuş, meyvelerin de yeterince döllenmediğini söyledi.

Macahel, Ardanuç, Murgul, Şavşat ve Yusufeli ilçelerinden arıcıların yüzde 50 rekolte beklediğini, Artvin Merkez Hatila bölgesinde ise bal üreticiliği yapanların yüzde 40 rekolte beklediğini belirtti.

 

Arhavi ilçesinde üretilen balın bin 200 TL’den satıldığını, Artvin çiçek balının 600 TL, Hatila, Camili, Macahel ve Kabaca balının ise bin liradan satıldığını söyleyen Arıcılar Birliği Başkanı, üreticilerin fiyatlardan memnun olmadığını kaydetti. 

Artvin Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş: ”Ballarımız organiktir. Tüketici bunu güvenle yiyebilir. Bunu marketten, pazardan veya şarküterinden satın almasınlar. Direkt üreticiden satın alsınlar” dedi.   

Bal üreticilerinin verilen fiyatlardan memnun olmadığını ifade eden Başkan İbrahim Durmuş, üreticilerin de sitem etmekte haklı olduklarını söyleyerek, arıcıların kovanların yanına gitmek başta olmak üzere; akaryakıt, kovan, mum ve diğer giderlerinin yükselmesi ve rekolte düşüklüğü nedeniyle baldaki tadın bal üreticilerinin aile ekonomisinde olmadığına vurgu yaptı. Arıcılara da çağrıda bulunan Durmuş, morallerini bozmamalarını isteyerek kovanların kışlık bakımlarını yaparak gelecek yıla hazırlanmalarını tavsiye etti.

Baldaki rekolte düşüklüğü, sofraların baş tacı balda fiyatların yükselmesine neden olacağı, hava sıcaklıklarından sonra bal fiyatlarının da tüketicinin cebini yakacağa tahmin ediliyor.