Benzer bir başlığı Karaelmas Mavi Treni seferleri iptal edildikten sonra da kullanmıştım. Zonguldak’ın çocuğu Ulaştırma Bakanı merhum Veysel ATASOY’un görevinden ayrıldıktan sonra kaldırılan bu toplum hizmeti için yazdığım yazının da başlığı buna benziyordu... “VEYSEL ATASOY GİTTİ, ZONGULDAK-ANKARA MAVİ TRENİ BİTTİ”..
Büyük reklamlar yapıldı. 14 yıl önce yolcu taşımacılığına son verilen Ankara-Zonguldak hattının turizm amaçlı yeniden açılacağı müjdesi verildi, medyada demeçler yayınlandı., 10 Mart’ta bakan yardımcısıyla birlikte yandaşların, basın mensuplarının, fotoğraf karesine girme meraklısı bazı derneklerin katıldığı tanıtım gezisi yapıldı. Tren, Ankara’dan Zonguldak’a kadar tüm istasyonlarda törenlerle, halk oyunlarıyla karşılandı. 1850'li yıllardan başlayan başarılarla dolu tarihi bir misyona sahip olan * TCDD, 27 bin 260 personeli, 750' ye yakın gar ve istasyonuyla hizmet verirken, uygulamanın bir özel şirkete sunulduğu (!) açıklanan Karaelmas Turizm Treni’nin 12 Nisan’da seferlere başlayacağı duyuruldu. * (TCDD İstatistik Yıllığı)
Yalnız bir sorun vardı; yolculuğa katılanlar kişi başına bu şirkete 4 bin 900 TL ödeyeceklerdi. Zonguldak-Ankara demiryolunun açıldığı 1936 yılından beri ülkemiz sanayileşmesi ve kalkınmasının can damarı olan bu hat çevresinde yaşayan halkın en önemli ve ucuz ulaşım aracı olan trene artık onlar uzaktan bakacaktı.
Nihayet beklenen oldu. Birkaç gün önce KARAELMAS TURİZM TRENİ İPTAL EDİLDİ.
CUMHURİYETİN 90 YIL ÖNCE BAŞARDIĞINI BECEREMEDİNİZ…
Ekte sunduğum görselle birlikte Devlet Demiryolları’nın “TENEZZÜH TRENLERİ” ile ilgili bir haberi sizlerle paylaşıyorum Değerli Okurlar. Bu haberin yer aldığı 1936 yılına ait Demiryolları Dergisi'nde, Tenezzüh (Gezi) trenlerinin sefere konulduğu anlatılıyor.
1996 yılında “Yurdumuzun Demir Ağlarla Örüldüğü” yıllarla ilgili bilgilere ulaşmak için TCDD Genel Müdürlüğü arşivine gitmiştim. Erzincan Kemaliyeli arşiv yetkilisi sağ olsun yardımcı olmuş, o yıllara ait dergi ve dokümanları önüme koyuvermişti. Kütüphanemde özenle sakladığım bu dergi ve dokümanların fotokopileri arasında bulunan 315-319 sayfalarda yer alan fotoğraflı haber-makale çok dikkatimi çekti.
Habere konu olan makalede, “Devlet Demiryolları İdaresi , “ İÇ TURİZM” bakımından değeri yüksek olan “Tenezzüh Trenleri” vasıtasıyla haftada 100 binden fazla vatandaşa yurdun güzelliklerini yakından tanımak fırsatını vermektedir. Bugün yirmiye yakın büyük şehirlerimiz, her hafta diğer şehir ve kasabalardan uzun tren kompozisyonları ile akın eden halk kalabalığı ile sevinçli, neşeli bir meddücezir hayatı yaşamaktadır.” denilmekte ve ayrıca kafile halinde yapılacak bu seyahatlerde normal hatlara nazaran yüzde seksen indirim uygulandığı ve iki ay kullanımı olan biletlerle başka ücret ödemeden bu süre içinde istenilen her yere gidilebileceği belirtilmekteydi.
O zor günlerde, yeni kurulmuş bir devletin kalkınmak, “ muasır medeniyete “ kavuşmak için verdiği büyük mücadele sırasında demiryoluyla turizmi geliştirmeyi düşünmesi bile büyük bir mucize ve başarıydı. Bugün ülkeyi yönetenler 90 yıl sonra bu kopyacılığı dahi başaramadılar.
Bu yazı burada bitmeyecek. Bizim yaşamımızda trenlerin ve demiryollarının çok özel bir yeri ve önemi var. Bizim gibi Zonguldak, Karabük, Çaycuma, Gökçebey, Yenice yöresinin insanlarına “Trenciler” de derler. Bu konuyu uzun uzun anlatarak sizleri sıkmamak için burada son vereceğim ama daha çok yazacaklarım, anlatacaklarım var. Onlara zaman zaman aralıklı olarak değineceğim. Milli Mücadele'de demiryolları, Demir Ağlarla Örülen Yurdumuz, insan gücüyle yaratılan muazzam bir eser ve başarı... Milli kuruluşumuz TCDD'nin satılma hesapları., Onları bölümler halinde yazacağım. Şimdilik hoşça kalın. Ramazan Bayramınızı kutluyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum.
*Görseller :
1- Demiryolları Dergisi "Tenezzüh Treni" konulu haberin fotokopisi
2- 1970'li yılların sonuna kadar hizmet veren Zonguldak-Ankara Mototreni
Fikret GÖKÇE
Kıbrıs Gazisi - Mak.Müh.