Gazeteci Hatice Nur Ersöz, Borçka Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eşref Merttürk’e ziyaret gerçekleştirdi. Başkan Merttürk, Borçka tüccarının durumunu, Oda çalışmalarını ArtvinliTV aracılığıyla kamuoyuna açıkladı.
ArtvinliTV’nin sorularını yanıtlayan Merttürk, ilçenin sorunlarını bir dosya halinde gerek iktidar gerekse muhalefet parti temsicilerine dosya olarak sunduğunu söyledi. Seçimlere nedeniyle ziyaretçilerini çok olduğunu belirterek bunu fırsata çevirme istediğinden bahsetti.
Gazeteci Hatice Nur Ersöz, Borçka’nın ekonomik durumun sordu. Merttürk, kış aylarında Borçka’nın ekonomik durumunun parlak olmadığını söyledi. “Seçim sonrası yatırımların bir nebze netleşmesini bekliyorum.” diyen Merttürk, kış aylarının ardından, deprem yine ardından Ramazan Ayı ve şimdi seçim nedeniyle insanlar tereddütle kaldıklarını söyledi. Paranın da bu sebeplerden dolayı bekleme sürecine gireceğini, insanları elinde nakit tuttuğundan bahsetti.
Eşref Merttürk, “Ben inşaat sektöründe uğraşıyorum. Borçka ilçesinde bu yıl sadece bir inşaat başladı.” diyerek Artvin’in sahil ilçeleri Hopa ve Arhavi ilçelerinin daha avantajlı olduğunu söyledi.
Seçim nedeniyle devletin, karayollarından, KÖYDES’ine birçok yatırımların olduğunu ancak bu yıl yaşanan deprem felaketi nedeniyle yatırların deprem bölgesine kaydığını söyledi.
İlçedeki yatırımlarda biraz gecikme olduğundan bahseden Merttürk, toplam 2100 metreküp beton yol ihalesi yapıldığını söyleyerek bu yatırımların ilçeye bir damla su gibi olduğunu söyledi. Borçka ilçesinde ekonominin iyi olması için, çay, fındık ve devlet yatırımları olması lazım diyen Merttürk: ”Yılda 2 milyona turist geliyor. Ama bir türlü turistten para kazanamıyoruz. Turist otobüsle geliyor. Aktarma noktasında minibüse binip Karagöl’e çıkıyor. Akşama geri dönüp gidiyor. İşin kaymağını Rize- Trabzon yiyor.” açıklamasında bulundu.
Ticaret Odası Başkanı Merttürk, turizm ile ilgili en büyük sorunun konaklama sorunu olduğunu bunun sebebinin ise yer temini konusunda yaşanan sıkıntılardan kaynaklandığını bahsetti.İlçeye tesis kurmak isteyen birçok yatırımcının olduğunu ancak Borçka ilçesinin Orman, Karayolları ve DSİ arasında sıkıştığını, sorumluluk alanları nedeniyle yatırımcının bulduğu yer bu kurumlara takıldığı ve izin çıkmadığından bahsetti.
Borçka’da okul yapmak istediklerini, parasının hazır olduğunu söyleyen Merttürk,” Okul arsasını temin edemiyoruz.” diyerek arsa temini sorunu yaşadıkları kaydetti.Macahel ve Karagöl tarafında yaşayan insanların kimseye yer satmak istemediğini belirtti.
Gazeteci Hatice Nur Ersöz’ün ilçede hangi sektörler ağırlık sorusuna da Eşref Merttürk şu şekilde cevap verdi.
Merttürk: “ Çay, fındık, balımız var. Tütün var. Borçka’daki orman sektörü yaz aylarında devreye giriyor. İhracat tarafında İran biraz iyiydi o da durdu.” dedi.
Gazeteci Hatice Nur Ersöz’ün hammaddeyi mamule çevirecek yerlerin yapılması lazım mı? Şeklindeki sorusun ise Merttürk şu cevabı verdi: “ Bu konuyla ilgili biz madde madde olarak orman ürünleri ile ilgili talep de bulunduk. İktidar ve muhalefet partisi adayları ve temsilcilerine sunduk.”
Borçka Ticaret Odası Başkanı Merttürk, Muratlı Sınır Kapısı’nın açılması birinci önceliğimizdir.” Diyerek konunun önemine vurgu yaptı. “Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde Sarp Sınır Kapısı’nda yaşanan sıkıntıları görüyorsunuz” diyerek Muratlı Kapısı’nın açılmasının hem Borçka ilçesine, hem Artvin’e hem de ülke ekonomisine önemi katkıları olacağını söyledi. 3 dönemdir Borçka Ticaret Odası’nın başkanlığını yaptığın kaydeden Merttürk, “ Bu konuyu Rıfat Başkanla defalarca konuştum. Ancak Türkiye ve Gürcistan arasında diplomatik olarak çözülmesi gerekir. Anlaşma sağlanırsa bu kapının yapılmasını TOBB halleder.” açıklamasında bulundu.
FARUK ÇELİK NE SÖZ VERDİ?
AK Parti Milletvekili Adayı ve eski Bakan Faruk Çelik’e bu konuyu aktardığını, Çelik’in bu kapının açılması ile ilgili olarak ilk görüşmeyi kendisini yaptığını ama bugüne kadar neden açılmadığını kendisinin de bilmediğini söyledi.
İKİNCİ SORUN ULAŞIM
Oda Başkanı Merttürk, Cankurtaran Tüneli’nin 6 yıldır açıldığını, ama bağlantı yollarını ise bu süre zarfında bitirilmediğini söyledi. Hopa ilçesi tarafında kısmı bir çalışmanın olduğunu, ancak onun da bitirilemediğini belirtti. Öte yandan Türkiye’yi gezdiğini Karoyallarını tüm Türkiye’deki projelerinin tam gaz yapıldığın söyledi. Merttürk: “ Ben inşaatçıyım. O yollar 6- 7 ay gibi kısa sürede biter.” dedi.
Hopa-Borçka arasındaki bağlantı yollarını bir an önce bitirilmesi gerektiği ayrıca ve ilçeden Artvin’e geçecek yeni alternatif yolunda acilen yapılması gerektiğini kaydetti.
ÜÇÜNCÜ SORUN KALABALIK NÜFUSU OLAN KÖYLERİN YOL AĞLARI
Başkan Merttürk, Borçka Taraklı-Anbarlı bölgesi ve Güreşen dediğimiz bölge. Barajlar yapıldıktan sonra 17-18 km bir yol uzaması oldu. Güreşen Köprüsünü ihalesi yapıldı, 5 yıl oldu. “İnşaat konusunda ciddi ilerleme olmadı” dedi. O bölgede yaşayan 6-7 bin nüfus var. Yol uzadığı için Kemalpaşa tarafına iniyorlar. Bu da Borçka ekonisini kaybetmesi anlamına geliyor.” açıklamasında bulundu. “Para sahile kayıyor” dedi.
DÖRDÜNCÜ SORUN İLÇEDEKİ ZİNCİR MARKETLER
Oda Başkanı Merttürk, zincir marketlerin ilçede çok sayıda açıldığını, bu yüzden yerel esnafın bu marketlerle rekabet konusunda zorlandığını söyledi. “Bu büyük marketler paramızı alıp ilçe dışına götürüyorlar.” diyerek küçük esnafın işinin zor olduğunu belirtti. Yerel esnafı destemek adına yerel esnafa sahip çık şeklinde kampayalar düzenlediklerini ancak pandemi döneminde fazla etkili olamadıklarından dert yandı. Oda yönetimi olarak kendilerini yerel esnaftan alışveriş yaptığını söyledi.
KADIN ESNAF SAYIMIZ AZ
Gazeteci Hatice Nur Ersöz’ün Oda yönetiminde kadın üye ve ilçede kadın girişimci var mı? sorusuna ise Merttürk şu şekilde cevap verdi: “Kadın girişimcilerle ilgili çalışma yapıyoruz. Maalesef kadın girişimcilerimiz çok zayıf. Bizim ilçede genellikle kadınlarımız daha çok; çayda, fındık işinde çalışıyor. Kadın girişicilerimiz var mı var. Ailece çalışıyorlar.” dedi. İlçede turizm konusunda kooperatif kurulduğunu kadın üyelerin var olduğunu, ancak başkanın erkek olduğun söyledi. Kadınlarımız daha çok turizm ve el becerileri ile ön plana çıkıyorlar.” açıklamasında bulundu.
Bu ilçenin turizme kazandırılması gerekiyor” diyen Merttürk, “Turizm ile ilgili yatırımlar yapmamız lazım. Biz turizmle ilgili yatırım yapamazsak buradaki kadınlarımız marketçilik mi yapsın. Bir kaç güzellik salonu açıldı. Ev yemekleri yapan kadınlarımız var. Burada turist gelişinden para kazanmamız lazım. Konaklama sektörü kadın işletmeciler için daha uygun. Ama biz bunu bir türlü faaliyete geçiremedik.” özeleştirisinde bulundu.
MURGUL İLÇESİNDEKİ EKONOMİ NASIL?
Gazeteci Hatice Nur Ersöz, Murgul ilçe nüfusunu az olması nedeniyle Murgul’da büyük deftere tabi ve kurumsal şirketlerin Borçka Ticaret Odasına bağlı olduğunu söyleyerek Murgul ilçesinde ekonominin nasıl olduğun sordu.
Borçka Ticaret Odası Başkanı Merttürk de Murgul ilçesinde Eti Bakır şirketinin gerek istihdama ve gerekse diğer yan sektörlere önemli katkılar sağladığını söyledi. Murgul ilçesinin de çok büyük göç verdiğini söyleyen Merttürk, “İstihdam sahaları açmaz iseniz orada yaşayan vatandaşlar ne yapsın? İnsanlar akşama sokağa çıktığı zaman, gezebilecekleri restoran, kafe ve sosyal aktivitelere yok. Olmayınca insanlar sahile kaçıyorlar.” dedi.
Borçka’nın ilçesinin kütüphane, sinema ve kültür merkezi gibi birçok projeyi yapmak için iktidarı muhalefeti ile birleştiklerini söyledi. Kültür Merkezi, Borçka ilçesine canlılık getirdi. “ açıklmasında bulundu.
Eşref Merttürk, turizm konusuna tekrar değinerek, ilçeye 2 milyon turist geldiğini söyleyerek bunların ilçe merkezine girmediğinin altını çizdi. Turistin ilçe merkezinde girip oturabileceği yerler çok kısıtlı dedi. Borçka-Artvin arasında İbrikli Marina’nın olduğu yerde tesis olduğunu ancak özel Özel İdare’nin işletmesi nedeniyle yeterli ilginin olmadığını özel teşebbüsün işletmesini daha doğru olacağını kaydetti.
Gazeteci Ersöz, Borçka Baraj Gölü’nde yapılan balıkçılık konusunu da sordu. Kafes balıkçılığının gölü kirlettiğin söyleyen Ersöz, bu konuda ne düşündüğünü sordu. Oda Başkanı Merttürk, “O konu Tarım İl Müdürlüğünün alanı. Biz ihracat kısmı ile ilgileniyoruz. Rizeli firma olduğu için balığın sayıyla Fındıklı’daki tesisine götürüyor. Burada sadece istihdam sağlıyor. Balıkları gölden çıkarıldıktan sonra paketleme işlemini burada yapılması lazım.” Dedi.
SEÇİM ZAMANINDA GELEN SİYASİ HEYETLERE SUNUM YAPTINIZ MI?
14 Mayıs seçimleri nedeniyle birçok siyasi heyet tarafından ziyaret edilen Oda yönetimi, ilçenin 11 sorunu içeren bir listeyi siyasilere verdi. Seçilmeleri halinde bu soruların giderilmesi için onlardan söz alındığı söylendi. Özellikle turizm konusunda yatırımcıları hazır olduğunu, yer tahsisinin yapılmasının çok önemli olduğu Oda yönetimi tarafından vurgulandı.
ARTVİNLİTV İmtiyaz Sahibi Hatice Nur Ersöz, Borçka Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eşref Merttürk’e verdiği röportajdan dolayı teşekkür etti.