Cerattepe işgalinin 8. yılında Yeşil Artvin Derneği basın mensuplarıyla bir araya geldi. Varyant Yolunda bir tesiste basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantı yapan Yönetim Kurulu üyeleri; Artvin Cerattepe, Hod maden ve Murgul madende yaşananları, basın mensuplarıyla paylaştı. Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın maden sahasında hafta başında meydana gelen çevre felaketine değinen yöneticiler, burada hayatını kaybedenlerin iş cinayetine kurban gittiğini, Artvin’de böyle bir felaket yaşanması halinde ise Artvin şehir merkezinin yok olacağını iddia ettiler.
Açılış konuşmasını Nur Neşe Karahan yaptı. Ardından Av. Bedrettin Kalın hukuki aşamaları ve kazandıkları davaları anlattı. Çevreci dernek yönetim kurulu üyeleri daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başkan Nur Neşe Karahan, “Artvin halkı 30 senedir mücadele ediyor. Etmeye de devam ediyoruz.” dedi. Karahan konuşmasını devamında: “Ama ne yazık ki çevre 7 ilin güvenlik güçleri ile yası dışı bir şekilde madencileri yukarı çıkarttılar. 2018 yılında da ülkemizdeki sistem değişikliğiyle faaliyetlerine başladılar.” dedi.
Karahan, madencilerin ilk geldiklerinde açık galeri şeklinde başlayacaklarını dile getirdiklerini. Diğer bakır madenlerini ise kapalı yöntemle çıkaracaklarını açıkladıklarını belirtti. Karahan, “Diğer maden şirketi 4 tane atık havuzu ile madeni çıkaracaklarını söylemişti. Artvin halkının direnişi nedeniyle açık galeriden vazgeçtiklerini söylemek zorunda kaldılar. “ dedi.
2017 yılında Artvin’de Valiliğin eylem yasakları yürürlüğe girdiğini söyleyen Karahan, madenciler tüm Artvin’i içine alan bölgeyi maden sahası ilan ettiklerini söyledi.
Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, “Ne yazık ki Artvinlilerin bazılarının madencilerle iş birlikleri oldu. Kamyon alarak para kazandıklarını sananlar aslında Artvin’i yok ediyorlar.” dedi.
Erzincan İliç’teki yaşanan felaket birtakım gelişmeler yol açtı diyen Karahan, “Erzincan’da bir yerleşim yeri yok. Ama Fırat Havzası var. Aynı felaketin büyüğü Artvin’de olabilir. Bir maden sahası da HOD Köyü’nde. Aynı firma Hod madenini de çıkaran firma, bu şirket, maden sahasını küçük adımlarla başlatıp, kapasite artırımı ile 3.500 hektara çıkardı. Hod’da 100 sene önce Ruslar maden çıkarmış ve halen orada bir hayat yok. Madencilik geri dönüşü olmayan zararlar veriyor. “ değerlendirmesinde bulundu.
Karahan, “Halk birlikte mücadele ederse birçok şeyi başarır. Zaman zaman biraz sönümlemeler olsa da bunu canlandırıp bu çevre mücadelesini sürdürmek zorundayız. “ açıklamasında bulundu.
Av. Bedrettin Kalın da yaptığı açıklama ve davalar konusunda verdiği cevaplarda şunları kaydetti.
Kalın, “Birçok davayı kazandık. Ancak istinaf mahkemelerinden bir türlü karar çıkmıyor.” dedi.
Artvin’deki turizm alanları daraltılarak kuşa çevrildi diyen Av. Bedrettin Kalın, “2016 ‘dan sonraki süreçte Anayasa Mahkemesine 715 kişi ile açtığımız davayı da kazandık ama karar bir türlü gelmedi.” dedi.
Avukat Bedrettin Kalın, “Şunu diyebilirsiniz. Bu kadar davayı kazanıyoruz kazanıyoruz diyorsunuz o zaman madenciler nasıl çalışıyor? Bir ülkede hukuk ve adalet olmayınca olmuyor. Meclis’te Kamilet Vadisi’nde Araştırma Önergesi verildi. AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
Seçim dönemine de giriyoruz. Geçmişte bakanlık yapmış bir milletvekilimiz (Faruk Çelik), köylerimizi gezerek bundan sonra HES’ler yaptırmayacağız diyormuş, sözünde samimi ise biz ona teşekkür ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Avukat Bedrettin Kalın, maden şirketlerinin devlete en fazla yüzde 4 pay verdiklerini aldıkları teşvikler ve vergi aflarıyla aslında hiçbir şey vermediklerinin altını çizdi.
Basın toplantısında diğer yönetim kurulu üyeleri de söz alarak uzmanlıkları konularında soruları cevapladılar. Yeşil Artvin Derneği yönetim kurulu üyeleri bugüne kadar Artvin Cerattepe bölgesinde hiçbir denetleme yapılmadığını denetlendiğine dair bir rapor yazıldığını duymadıklarını dile getirdiler. Dernek yöneticileri; “Maden girişinde jandarma bekliyor. İçeri kimseyi sokmuyor. Denetleme yapılması ve bu denetlemenin halka açık olması gerekir.” dediler.
Yeşil Artvin Derneği yöneticileri Artvin’in bir heyelan bölgesi olduğunu, maden ruhsat alanının altında bir şehir merkezi olduğunu, istihdam sayısını yüz kişi geçmediğini altını çizerek gazetecilerin bu konuları sık sık gündeme getirmesini istediler.
Basın mensuplarının soru cevap şeklide geçen toplantı sonunda gazetecilerle çevreci dernek yöneticileri fotoğraf çektirdiler.