Artvinli TV olarak, S.S. Borçka ve Köyleri Turizm Geliştirme Kooperatifinin kurmuş olduğu İsmet Acar Turizm Tesisinde dayanışma evini ziyaret ederek çalışmalarını izleyicilerimize aktarıyoruz.

Kooperatif Kurucu Başkanı Hasan Özışık, Artvinli TV mikrofonlarına yaptığı açıklamada: “Borçka ilçesi turizmde bir değer yarattığı için kooperatifleşme mecburiyeti ortaya çıktı. Amacımız şu oldu. Borçka ilçesine ve il geneline turizm ve sınır ilçe olmamız nedeniyle kültür sanat etkileşimi yoğun olduğundan faaliyetler yapmaya başladık. Belediye Başkanı Ercan Orhan’ın fikri olan, kadınlar korosunu kurarak 6 dilde (Türkçe, Gürcüce, Lazca, Hemşince, Arapça, Kürtçe) şarkı söyleyerek sanat icra ediyoruz. Müzik evrenseldir.” dedi.

Özışık, “Bu çalışmamız uluslararası talep gördü. Koromuz Gürcistan’a davet edilip Gürcistan’daki Şivahev (orta dere) Şiva orta, hev’in dere olduğunu belirtti. Özışık, aynı bölgeden ilçelerinde de olduğunu belirtirken Gürcistan bölgesi ile kardeş ilçe olduk. Çünkü Borçka Gürcüceyi yoğun konuşan ilçedir. Her cumartesi günü dayanışma evimizde canlı müzik yapıyoruz.” dedi.

Açıklamalarına devam edene Kooperatif Başkanı Hasan Özışık, “Dayanışma evimiz İsmet Acar turist aktarma tesisi içinde bulunmakta, Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan’ın destekleriyle dayanışma evimizin kira, yakıt ve aydınlatma giderleri belediye tarafından üstlenilmiştir. Bizde mutfak açarak yöresel yemekler, Borçka geleneksel mutfağını gelen turistlere ikramda bulunarak tanıtımını yapıyoruz. Ayrıca kadınlar tarafından Borçka ilçemizde üretilen gıda, hediyelik eşya gibi ürünleri stantlarımıza koyup satışını yaparak kadınlarımıza destek olduğumuzu söylemek istiyorum. Şu an da 2 yıllık kooperatif olmamıza rağmen 60 üyemiz bulunmakta ama 15 kişi bütün sorumluluğu üstlenerek dayanışma evimizi işleterek Borçka’ya değer yaratıyoruz.”

Başkan Hasan Özışık, Borçka’nın turizm potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyleyer ilçede; Macahel biyosfer alanının bulunması Borçka Karagöl’ün doğal güzellikleri, bu bölgenin cazibe merkezi olmasına neden olmuştur, dedi. “Ancak ilçemize gelen büyük otobüsler kitle turizmi yapılmakta. İsmet Acar turist aktarma merkezinde küçük minibüslerle bahsi geçen alanlar gezdirilip turist konaklamak için en yakın Hopa, Rize yahut Trabzon’a dönmekte. Turist ilçe merkezine girmediği için esnafa katkısı yok. Ayrıca yıldızlı otellerimiz olmadığı için konaklamada tercih edilen noktada değiliz. Ev pansiyonculuğu Macahel ve Karagöl bölgesinde yoğun yapılmakta. Doğayı seven insanlar gelip pansiyonlarda kalıp ekonomik değer yaratmakta ve butik turizm yapılmaktadır. İlçemize ilk önce otel yapılmasını talep ediyoruz.” isteğinde bulundu.

Özışık, “Ama ne hikmetse yatırımcıya otel yapılması için uygun arsa tahsisi yapılmadı. Borçka coğrafi olarak dağ, kıyı ve karayolları kanunları gerekçe sunularak, arsa tahsisi yapılmamaktadır. Bu da ilçenin gelişimini engellemektedir.” serzenişinde bulundu.

“Muratlı (Maradit) sınır kapısının açılması ilçemiz için çok önemlidir.” diyen Özışık, “Muratlı kapısı açıldığı takdirde Kemalpaşa’da bulunan Sarp Sınır Kapısı gibi ilçemizin ekonomik olarak büyük katkı sağlayacak ve yeni istihdam ve yeni iş sektörlerinin oluşmasına neden olacaktır. Ben Muratlı sınır kapısının açılması için girişimlerde bulunan toplantılara katıldım. Yıllardır Muratlı kapısının açılmasının gerektiğini yüksek sesle dillendiriyoruz ancak devletimiz ve Gürcistan devleti arasında ortak kapının açılması kanaati oluşmadı. Siyasilerin hepsi söz verdi. Muratlı sınır kapısının açılması konusunda yüksek beklenti içindeyiz.” açıklamasında bulundu.

S.S Borçka ve Köyleri Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Hüseyin Özışık, kooperatifin sadece Borçka ilçesine değil Artvin il geneline hizmet vermeyi amaçlamadığını, yıllardır barajlar şehri olması nedeniyle Artvin 1999’dan beri şantiye şehri olduğunun bilgisini verdi.  “Yöre halkı çok mağduriyet yaşadı.” diyen Özışık: “Artık il ve ilçenin kalkınması için il genelindeki kooperatiflerle, meslek örgütleriyle, yerel yönetimleriyle halkımızla iş ve güç birliği yaparak kooperatifleşmenin sürdürülebilir faaliyetler yapabilmemiz için herkesin destek olmasını istiyoruz.” talebinde bulundu.

TURİZMCİ ŞENOL TABAN:

S.S. Borçka ve Köyleri Turizm Geliştirme Kooperatifi kurucu üyesi ve turizmci eski Lapera Pansiyon işletmecisi Şenol Taban, turizmle ilgili deneyimlerini Artvinli TV’ye açıkladı. Şenol Taban, uzun yıllar İstanbul’da yaşadığını söyleyerek “Klaskur Köyü’ne baba evine dönerek  köyümde nasıl bir işletme kurarsam hizmet ederim diye düşündüm. Önce evimizin yanındaki arsaya kendi imkanlarımla tamamen ahşaptan 3 katlı pansiyon yaptım. Köyümde ilk turistik konaklama tesisini ben yaptım. Uzun yıllar işlettim. Daha sonra kapasiteyi geliştirmek için Tarım Bakanlığından kırsal kalkınma projesi yaparak otel formunda ortağım Osman Akyürek ile işletme kurdum. Yakın zamana kadar Lapera Pansiyonunu işlettim ancak hizmet sektörü yorucu olduğundan işletmemizin satışını gerçekleştirdik şu an da kurmuş olduğumuz S.S. Borçka ve Köyleri Turizm Geliştirme Kooperatifi faaliyetini gerçekleştirmek için deneyimlerimi paylaşıyorum.” açıklamasında bulundu.

Borçka ilçesinde kitle turizmi olmamalı büyük otobüslerle alelacele gelinip Karagöl, Macahel bölgesine gidilip selfie çekilip turizm faaliyeti olmamalı. Burada bireysel butik turizmi yapılmalı, doğa severler gelip ev pansiyonlarında kalmalı ağacın kovuğunu keşfetmeli havasını soluyup doğasını özümsemeli kırsal yaşamı yöre insanı ile yaşayıp kültürümüzü öğrenmeli. Buradan döndüğünde Borçka’nın gönüllü turizm elçileri olmalı. Turiste yöresel Borçka mutfağını ikram etmeliyiz marketten alınan ürünler sunulmamalı iyi bir ev sahibi olmalıyız.” diyerek tecrübelerini paylaştı.

Taban: “Bir insan yaşadığı yeri seviyorsa ziyarete gelen insanlara da sevdirebilir. Turizm böyle bir şeydir. Karadeniz yeşil turizmin vatanı Artvin’de doğa cenneti olduğundan herkesin ilgisini çekmekte, yörede yaşayan insanların turizmden para kazanarak hizmet sektöründe istihdam sahaları oluşacak bilinçli turizm faaliyeti yaparak doğamızı korumalıyız. Borçka köylerini kalkındıracağız. Kooperatifimizi de bu amaçla kurduk.” şeklinde turizm konusunda değerlendirmede bulundu.