Öktem, “Biz ilk kursiyerler olarak bakır işçiliğini çok sevdik ve bakır işçiliği yaparak birçok kullanımdan kalkan (sini, tepsi, güğüm, tencere, demlik, cezve ve tabak vb.) ninelerimizden kalma ürünleri canlandırmak için ilk motiflerimizi bu objeler üzerinde uyguladık ve ortaya çok güzel eserler çıktı.” dedi. Yeniden evlerimizde dekoratif ürünlere dönüştü” diyen Öktem, “Bakıra yeniden hayat verdik. Bunun yanı sıra birçok kursa giderek usta öğretici olduk.” açıklamasında bulundu.

Üç arkadaş; Zuhal Öktem, Zehra Kadıoğlu ve Serpil Bayrak, 6 aylık eğitim süreci geçirdiklerini ve daha sonra 3 arkadaş güçlerini birleştirerek Murgul Belediyesi tarafından yer temin edilmesi sonrası burada üretime devam edip aynı zamanda öğrenci yetiştirdiklerini söyledi. İl dışında yapılan birçok fuar ve Artvin Günleri gibi organizasyonlara katılarak bakırın başkenti Murgul’a katkıda bulunduklarını açıkladı.

Zuhal Öktem, 2021 yılında usta öğretici belgesi alarak Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde bakır işlemeciliği kursu açtıklarını belirterek arkadaşları ile birlikte 12 öğrenciye bu mesleği öğrettiklerini söyledi. Öktem, kadınların bakır işlemeciliğini Murgul’da meslek olarak edinmelerine ve bu işten para kazanabilecekleri bir mesleğe dönüştürmeye çalıştıklarını ifade etti. Kadınların yetenek ve hayal dünyalarını bakırda işleyerek, çok güzel sanatsal objeler ortaya çıkardıklarını söyledi.

Öktem, Haziran aynında Halk Eğitimi kursunun yıl sonu sergisi için hazırlık yaptıklarını bilgisini verdi. Ayrıca kurs hocası Zuhal Öktem, bakırın başkenti Murgul’da bakır tozlarından oluşan tablolar yaptıklarını ve sergide satışa sunacaklarını açıkladı.

Bakır ustası Öktem, “Tek sıkıntımız ürettiğimiz birbirinden güzel el emeği göz nuru nakış nakış işlediğimiz bakır objelerin satışının ilçemizde yeteri kadar olmamasıdır. Nedeni ise ham madde ve işçiliğin pahalı olması, buna etken.” dedi.

Öktem, yetkililerden; vali, kaymakam ve belediyeden talepleri olduğunu ayrıca Artvin Valiliğinin oluşturduğu Artvin marka satış reyonlarında ürünlerini satışa sunulup kendilerine pazar yaratılması konusunda yardımcı olunmasını istedi. Bakır işçiliğinin gelişip yaygınlaşması için il ve ilçenin yetkililerin her türlü desteğini arkamızda hissetmek istiyoruz.” diyerek devlet yetkililiklerine seslendi.

Bakırın başkenti Murgul ilçesinde bakır sadece ham madde değil, yaşam alanlarımızda; ev, mutfak, ofis ve turistik hediyelik eşyalarda bakırın birçok kullanım alanı var. Bu anlamda katma değerli ürünler üretmemiz için gönül koyduğumuz bakır işçiliği ile üretime katkıda bulunmak istiyoruz.” diyerek duygularını dile getirdi. “Birçok kadının ürettiği ürünler için Murgul’da satış noktası kurulması, turizmde dikkat çeken ilçemizde bize destek verilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Zuhal Öktem, bu kursta sadece nakışın değil gücünün de önemli olduğunu belirtti. Aynı zamanda bu kursların kadınların sosyalleşmesini sağlayan bir yer olduğunu belirterek Murgul’da kadınların gidip vakit geçirebilecekleri bir alanın olmadığını söyledi.

Mekânsal olarak kursu kendi evinde açan ve kursiyerin evdeki konforları ile aynı yeri sağlayıp kursiyerler kursa gelince yeri gelince muhabbet alanı yeri gelince de iş yapma alanı olarak kullanıldığını söyledi. Halk Eğitimi merkezlerinin kadınların sosyalleşmesini amaçladığını söyleyen Öktem, kursa talep olduğu için Murgul’da 3 mahallede kurs açtıklarını belirtti.  

Öktem, kadınların bu işi icra edebilmeleri için yetkililerden bir mekân istedi. Ürünler pahalı olduğu için devamlılık sağlanmıyor çünkü bir alan kişi ikinci kez aldığında fiyat artmış oluyor en çok tercih edilen ürünler; mutfak ürünleri, sunumluk eşyalar, ehli keyfler ve kurumların tercih ettiği plaket tabaklar, dedi.

Öktem’e göre bu işi öğrenmek için gönülden istedikten sonra bir ay çizim aşaması var, öncelikle boş bir tabakayı temizliyoruz sonra tabakaya desen motif çalışma planı yapı desenini çıkarıp daha sonra en son elmas ucu kalemle ve demir çekiçle mengeneye sıkıştırarak tek tek kazıyarak desen ortaya çıkarıyoruz.” şeklinde işin yapım aşamalarını Artvinli TV’ye anlattı. Kalan bakır tozlarını atmadığını belirten Öktem, “Biz Murgul’un kadınları yoktan var ediyoruz. Onlarla tablo çalışmaları yapıyoruz.” diyerek, Murgul kadınları olarak üretime ekonomik değer yaratmak içim kooperatifleşmeyi çalıştıklarını bu çalışmalara Murgul Kaymakamı’nın destek verdiğini söyledi.

 

Kursiyer Hilal Yıldız: Hammadde Murgul’da Çıkıyor, Ama Bize Antep’ten Geliyor. Bu Tezatlığa Anlam Veremiyorum!

Kursiyer Hilal Yıldız, 3 yıldır bakır işçiliği yapıp bu işi çok sevdiğini söyleyerek Halk Eğitimin kurslarına devam ettiğini belirtti.

Artvinli TV aracılığıyla da çağrıda bulunarak yetkililerden kendisi ve diğer kursiyerler için katkı yapılmasını istedi. “Bizim ham maddemiz Antep’ten geliyor ama bakır Murgul’da çıkıyor bu tezatlığa anlam veremiyorum. Amacımız hammaddeyi işleyerek bizim gibi hediyelik eşya üreten kadınlar için pahalı olan bakırı kendi ilçelimizde üretilmesini ve maliyetlerinin satın alınabilir düzeyde olmasını talep ediyorum.” dedi.

Hilal Yıldız, “Kursiyer arkadaşları ile birlikte bin bir emeklerle bakıra hayat verdik eskiyi yeniledik sanatsal değer kattık ve de yakın zamdan sergide ürettiğimiz ürünleri sergileyip satışa sunacağız. Halkımızın destek ve ilgisini beklemekteyiz.” temennisinde bulundu.  

 

Kursiyer Selma Yılmaz: Kurs Malzemeleri Pahalı, Destek İstiyoruz.

Kursa yeni başladığını belirten kursiyer Selma Yılmaz ise “Kurs malzemelerini almak için kendimiz ödeme yapıyoruz. Kendi imkanlarımızı kullanıyoruz, bu da bizi zorluyor, destek istiyoruz.” açıklamasını yaptı. Yılmaz, bakır pahalı bir ürün ve işlediğimiz ürünler Antep’ten geliyor. Kendimizi geliştirmek ve daha güzel eserler üretmek istiyoruz.” sözlerini sarf etti.

“Biz Murgul’da kadınlar olarak hiçbir sosyalitemiz yok. Birçok imkânlardan faydalanmak istiyoruz ama faydalanamıyoruz. Bu kurs bizimi için sosyal aktivite, uğraş terapisti oluyor ama biz para kazanıp üretmek istiyoruz. Bu anlamda herkesten destek istiyoruz.” çağrısında bulundu. “Murgul doğasıyla özellikle Delikli Kaya turistik bir yer orada bir satış noktası kurulup ürettiğimiz ürünlerin satışa sunulmasını yetkililerden talep ediyorum.” açıklamasını yapan Yılmaz, bakır işçiliğinin yaygınlaşması için satış noktası kurulup insanların bu işten para kazanıldığını görmeleri için taleplerin yerine getirilmesini bir an önce istiyoruz.” diyerek yetkililere seslendi.  

Murgul ilçesinde kadınlar üretmek istiyor. Yetkililerin kendilerine destek olmalarını isteyen kadınlar; bakır ile katma değerli el sanatları eserleri üreteceklerini hem aile ekonomisi hem de ilçe ekonomisine önemli katkılar sağlayabileceklerinin sözünü veriyorlar.

 

Röportaj:  Hatice Nur ERSÖZ

Haber: Gamze AKINLI

Kamera: Furkan YILMAZ