Dünya’nın, ülkemizin, Artvin’in çevre sorunları ile adeta S.O.S. verdiği göz önüne alındığında, İLİÇ özelinde “İliç’ten Cerattepe’ye Madencilik konusu, güncelliği ve önemi bakımından son yılların önemli konferansı oldu.

Artvinliler Hizmet Vakfı’nın İstanbul Kavacık’ta bulunan hizmet binası toplantı salonunda 3 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Vakıf Üyesi Mikail Yağcı’nın yaptığı konferansa konuşmacı olarak Türkiye’nin önemli bilim insanı Prof. Dr. Ali Demirsoy, Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, WWF Doğal Hayatı Koruma Müdürü Ömür Kula, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Avukat Bedrettin Kalın katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Artvinliler Hizmet Vakfı Başkanı Esen Yağcı yaptı. Başkan Yağcı İliç felâketinin sadece Türkiye’nin değil, bütün dünyanın en büyük maden facialarından biri olduğuna vurgu yaparak, Türkiye’de yapılan vahşi madenciliğe dikkat çekmek ve Artvin’in yüzde 71’nin maden ruhsatı içinde kaldığını, İliç’ten daha büyük bir tehlike içinde olduğu gerçeğine vurgu yaparak konuşmacı ve katılımcılara teşekkür etti.

Prof. Dr. Ali Demirsoy, vahşi ve sömürge madenciliğin, sadece dünyanın sonunu getirmekle kalmadığını, insanın, yaşamın da sonunu getirdiğini rakamlarla, örneklerle anlattı. Artvin’i Artvinlilerden çok daha iyi bildiğini, İliç’ten mutlaka her ilin, herkesin ders çıkarmak zorunda olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu’da çevreye verilen zararın telafisi imkânsız olduğunu, bunun yanında Artvin’in coğrafi olarak oldukça eğimli bir yapıya sahip olduğu için daha büyük zarar göreceğini belirtti. HOD madenciliğini yapacak olan şirketin İliç’te yaşanan faciadan sorumlu şirketin olmasının da dikkate değer olduğunu söyledi.

WWF Doğa Koruma Vakfı Müdürü Ömür Kula, dünyada yaşanan çevresel sorunları örnekleri ile anlatarak bunun insan ve canlı yaşamına yaptığı olumsuz etkiyi dile getirdi.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin’in artık bir heyelanlar kentine, coğrafyasına döndüğünü, iki üç günlük yağmurun bile sellere devasa heyelanlara sebep olduğunu, Cerattepe’nin Artvin’in hemen üstünde olduğunu düşündüğümüzde;

Artvin’in İliç’ten daha büyük bir tehlikenin beklediğini şimdiden kendini göstermeye başladığını ve daha birçok maden projesinin hayata geçmek üzere olduğuna vurgu yaptı.

Son olarak mücadelenin hukuki boyutunu anlatan Av. Bedrettin Kalın, davalar kazanılsa da ya temyize götürüldüğünü, ya mahkeme heyetinin değiştirildiğini ya da uygulanmadığını söyledi.

Kazanılan davalardan örnekler verdi. Bunun yanında dava açabilmenin ekonomik yükünün artık kaldırılamayacak kadar artırıldığına dikkat çekti.

Toplantı salonunu dolduran İstanbul’da yaşayan Artvinliler programın sonunda günün anısına Artvin Ailesi fotoğrafı çekinerek, bu tür etkinliklerin daha çok yapılması gerektiği belirtildi.