Artvin'in Borçka ilçesinde UNESCO koruması altındaki Camili (Macahel) Havzası'nda 24 yıldır arıcılık yapan 57 yaşındaki Melahat Gülbin, ürettiği saf Kafkas ırkı ana arı ve balları ülkenin dört bir yanına satıyor.
Çocukluğunda babası il birlikte aracılık yapmaya başlayan Gülbin, büyüyünce babasının aracılığa çok meraklı olduğunu ve bu yüzden arıcılığa devam etmesini istediğini söyledi. Bölgeye TEMA Vakfı öncülüğünde Kırsal Kalkınma Projesi başlatılmasıyla birlikte kursa katıldığını belirtti.
Kadın arıcı Gülbin, katıldığı kurslarda kendisine her yönden destek sağlandığını ve arıcılığı daha bilinçli olarak yapmaya başladığını ifade etti.
15 kovanla başladığı arıcılığa şu an 200 arı kovanına çıkaran kadın girişimci Gülbin, ürettiği ana arı ve balı ülkenin dört bir yanına satıyor.
Girişimci Gülbin, “Ben okuyamadım. Çocuklarım okusun diye arıcılığa başladım.” diyerek arıcılıktan elde ettiği gelirle çocuklarını okutmaya başardığını söyledi.
Camili Havzası’nda bulunan Kafkas ırkı arı en uzun dilli olan arı ırkı olduğunu belirten Gülbin, bölgede endemik bitki türünün çok olduğunu söyleyerek Macahel balının Türkiye’deki ballara göre daha kaliteli olduğunun altını çizdi. Gülbin, Macahel balının bu yıl İngiltere’de ‘Altın Bal’ ödülü almasının kendisini çok mutlu ettiğini de sözlerine ekledi.
Melahat Gülbin, ARTVİNLİ TV’ye yaptığı açıklamanın sonunda bal sağım işinin bittiğini, kovanlara kış bakımı yapmaya başladığını söyledi.
Macahel bölgesinde çocukluğunda beri arıcılıkla uğraşan kadın girişimci Melahat Gülbin, arıcılığın kadınların işi olduğunu belirterek “Kadınlar daha titiz ve temiz çalışıyor.” açıklamasında bulundu.