Vatandaşlar, tarlalarının ekimi için fide ihtiyacını pazardan sağlıyor.
Halk pazarında stantlarda her çeşit fide çeşitleriyle müşterilerinin taleplerini karşılayan pazarcı esnafları, fide işçiliğinin zorluklarını Artvinli TV’ye açıkladı
25 senelik fide üreticisi Fahriye Yılmaz: “Kış sezonunda yani şubat ayında ata tohumdan ürettiğimiz tohumları toprakla buluşturup fide ekimi ile bahara başlıyoruz. Fidelerin büyümesi için nasıl ki çocuğa hizmet ediyorsak, fidelerin de gece gündüz bakımını yapmaktayız. Fidelerimizi soğuk ve dondan korumak için serada yetiştiriyoruz.” dedi.
Fide satıcısı Fahriye Yılmaz, her hafta fide sezonunda bizzat kendisinin pazara götürüp satışa sunduğunu söyledi. Tek sıkıntılarının yerel pazarlara il dışından; Antalya, Erzurum, Erzincan gibi illerden sebze fidesi getirerek satışa sunan esnaf sayısının çok olmasının kendi satışlarını etkilediğini açıkladı.
Yılmaz: “Artvin’de çoğu insan geçimini fidecilik yaparak sağlamaktadır. Biz dışarıdan gelen fidelerin fiyatları ile rekabet edememekteyiz. Şu an fide satış sezonu olmasına rağmen pazara getirdiğimiz ürünleri satamadan tekrar evimize götürüyoruz. Fide sezonu geçince ürettiğimiz fideler ziyan oluyor bu da bizi çok üzüyor mağdur oluyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bizler emekçi ve eli nasırlı insanlarız. Sabah gün ışımadan tarlaya inip çalışmaktayız. Ancak pazara gelen müşteriler sattığımız ürünlerin pahalı olduğunu söyleyerek sürekli şikâyet etmekteler. Bilmiyorlar ki biz bedenen çalışıp üreten ve Artvin’in zor coğrafyasında tarım yapmaya çalışan insanlarız. Biz üretip pazara getirmezsek halk ne yiyip içecek hiç kimse onu düşünmüyor. 25 yıldır fide üretimi yaparak ailemi geçindirmeye çalışmaktayım, sigorta güvencem yok, yaşlandık. Bu tarımı daha ne kadar yaparım bilemiyorum devletimden bize sahip çıkmasını bizi sigortalı yapıp emekli etmesini yaşlılığımızda kimseye muhtaç olmadan yaşlılığımızda emekli maaşımızla hayatımızı rahat sürdürmek istiyorum, bu nedenle devletimizden bizi düşünerek katkı yapmalarını bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Artvin yerel pazarında kadın pazarcı esnafı olan Songül Yeniçeri:
Salkımlı köyünde fide yetiştiriciliği yaparak kendi ürettiği fideleri pazara getirip satışa sunduğunu, bu meşakkatle ve yoğun emek isteyen fideciliğin çok büyük para kazandırmadığını söyledi. Yeniçeri, bu haftaki pazarda çok sayıda fide satıcısının yoğun olduğundan satışların düştüğünü söyleyerek devletten hiçbir destek almadıklarını, 1 hafta hastalandığı için pazara gelemediğini söyleyerek “Bütün malım ziyan oldu. Emeğimizin karşılığını alamadık” dedi.
Ayrıca satışların düşük olmasının nedeni nisan ve mayıs aylarından aşırı yağan yağmur nedeniyle tarların ekime hazır olmadığından dert yandı. “İnsanlar ürettiğimiz malları almakta imtina ediyorlar. En büyük sıkıntımız müşterilerimiz bizimle sıkı pazarlık ediyor olmaları”. Hatta bu pazarlıklar bazen kavgaya varana kadar gidiyor. Bu durumdan ben çok rahatsızım. Ürettiğimiz fidelerin ne şartlarda ürettiğimi ben biliyorum. Devletimizden biz kadın üreticileri koruması için bizi sigortalı yapması ve emekliliğimize yardımcı olmasını, devletimin ilgili yetkililerinden ve siyasilerden mecliste biz kadınların sesi olmalarını istiyorum.” dedi.
Ballıüzüm Köyü Üreticisi Pazarcı Esnafı Olan Nejla Altıkulaç: “Köyümüzün çok bereketli ve verimli. Her sezonda her türlü meyve ve sebze üretebiliyoruz. Bugün pazarda kendi bahçemde ürettiğim zeytini salamura olarak satışa sundum. Aynı zamanda Ballıüzüm Köyü girişinde karayolu üzerinde muhtarlığımızın yapmış olduğu satış noktasında ürettiğimiz ürünleri satışa sunuyoruz. Üzüm, üzüm yaprağı patates, sarma, ev ekmeği yapıp satıyoruz. Biz hiçbir zaman boş durmuyoruz. Çalışana her zaman ekmek var.” dedi. Tarlada üretimde en çok kadının emeği vardır. Ürettiğimiz ürünleri satarak aile ekonomisine katkı yaptığımız gibi kendi ekonomik özgürlüğümüzü sağlıyoruz. Ürettiğimiz ürünler topraktan aracısız direkt üreticiye satış yapıyoruz. 58 yaşında olmama rağmen sigorta kapsamında olmadığımı yaş itibarıyla emeklilik hakkımı kaybettiğimi düşünüyorum. Sadece güvencem eşimin sağlık güvencesidir buradan bütün kadınlara seslenmek istiyorum, hangi işle meşgul olursanız olsun ister evde ister tarlada kendi imkanlarınızla mutlaka sigortanızı yatırmanızı, yaşlılıkta emeklilik hakkına kavuşmanızı yani geleceğinize yatırım yapmanızı istiyorum.” dedi.