Halit Yıldırım, sağlık sorunları nedeniyle ve yaşlandığından dolayı kovanlarının sayısını satarak azaltmaya çalıştığını belirtti.
Ayrıca arılara yazdığı şiiri Artvinli TV ekranlarına okuyarak arının dünyasını özetledi. Yıldırım, köyünde maden çalışması yapıldığını zamanla arıcılığın olumsuz etkileneceğini söyleyerek deneyimlerini paylaştı.
En büyük yardımcısı emekli hemşire eşi Asime Yıldırım (Bal Abla), arılarla kadınların bir akrabalığı vardır diyerek her ikisin de çalışkan ve temiz olduğunu söyleyerek gazeteci Sami Özçelik özetledi. Asime Yıldırım, eşine yardımcı olduğunu köyünde sağlıklı bir yaşam seçtiğini arıcılığın yanı sıra köyünde meyve sebze üretimini yaparak ailenin tüm ihtiyacını karşıladığını, doğal beslendiklerini söyledi. Eşinin arıcılık yapmasından dolayı da aile ekonomisine ciddi katkı sağladığını belirtti.
Akrabası Ali Öztürk, Murgul Bakırda 22 yıl çalışıp emekli olduktan sonra 25 yıldır köyünde yaşadığını ve kendisinin Halit Yıldırım’dan kovan alarak arıcılık yaptığını belirtti. “Ben Murgul’da yaşadım. 1 buçuk km çapında oluşturulan atık havuzunun üzerinden uçarken arı, düşüp ölüyordu bunu gözlemledim demek ki o havuzda zehirli metaller var ki arı anında ölüyordu. Murgul’da atık havuzunda gördüğüm arıların ölümleri bu köyümüzde yapılan madenciliğin aynısı yapılırsa arılar ölür. Arıların nesli tükenir.
Av. İbrahim Turan, dedesinin bu köyden Bursa Mudanya’ya göç ettiğini 75 yıldır aile olarak il dışında yaşadığını annesi ve babasının bu köyün çocuğu olduğunu söylerken anne babamın bize anlattığı köyün güzelliklerini gelip gördüm ve hayran kaldım aile olarak profesyonel olarak arıcılık yaptığını ve ürettiğimiz balların analizlerini yaptırdığını söyledi. Bu köyde üretilen ballar marketlerde pazarda bulunmaz çok kıymetli olduğunu butik olarak üretildiğini yurt dışında çok büyük değer olarak satılabileceğini, şu an 300-350 TL olarak satıldığını, ancak markalaşmaları halinde çok büyük paralara satabileceğinin iddiasında.
Avukat Turan: “Üniversitemizde arıcılıkla ilgili bir bölümün açılmasını istiyorum. Arı doğa demektir. Arı temiz doğada yaşamaktadır. Ve temiz kaliteli sağlıklı ürün üretmektedir. Biz gelişmişliği doğa ile çatışarak değil doğayı koruyarak üretim kapasitesini geliştirebiliriz. Köyümüzde bir maden belası var aynı zamanda avukat olmam nedeniyle köyümün haklarını korumak için gönüllü avukatlık yapmaktayım. Köyümüzde madenciliği yabancı firmalar çalıştırıyor, kamu yararı gözeterek istimlakler yapılıyor. Köylülerimiz yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalıyorlar, bu üzücüdür.
Turan, “Arı varsa doğa vardır.” diyerek Dünya Arı Günü’nü farkındalık yaratmak adına Bursa’dan gelerek köy halkı ile gün geçirerek bilgilendirme yaptı. Köyde en büyük maden, insanın sağlıklı yaşam alanlarıdır.
Turan: “Biz istiyoruz ki çoluğumuza çocuğumuza sağlıklı bir çevre bırakalım. Arıların bir dünyası var ekosisteme büyük faydası var onların tozlaşma ile bütün bitkilerin üremesinin en büyük etken arılardır. Bu anlamda arıyı küçük bir sinek olarak görmemeliyiz. Hem bize besin üretiyor hem de doğanın dengesini sağlıyor.” dedi.